3 érv, amiért érdemes elolvasni a webshop vásárlási feltételeket!

1. Mindig tájékozódjon az eladóról, legyen tisztában a jogaival!

Javasoljuk, hogy elsőként ellenőrizze a felhasználó adatainál, hogy feltünteti-e a teljes nevét, székhelyét, elérhetőségeit. Nem mindegy, hogy magánszeméllyel vagy vállalkozással állunk szemben, mivel az internetes vásárlás esetén a jogszabály szerint a 14 napos elállási jog csak a vállalkozások, webáruházat üzemeltetők esetén biztosított. A weboldalon a kereskedő köteles közzétenni az elállási jogról szóló tájékoztatót az ahhoz tartozó Elállási/Felmondási nyilatkozattal, amelyet a termék visszaküldése esetén kell a vásárlónak kitöltenie és postáznia. A webshopoknak hozzáférhetővé kell tenniük vita esetén az illetékes békéltető testület elérhetőségét is. Amennyiben ezeket a kötelező tájékoztatókat nem találja a honlapon, igen kérdéses az is, hogy probléma esetén a kereskedő biztosítani fogja-e Önnek a jogszabály által előírt jogait.

Webshop választás Index

2. Használja ki a közösségi média adta előnyöket!

Számos alkalommal találkozunk közösségi oldalakon különböző hirdetésekkel, amelyek online vásárlásra ösztönöznek. Segítségként olvassuk el más vásárlók értékeléseit, hozzászólásait, mivel a szolgáltatással kapcsolatos pozitív vagy negatív tapasztalatait bárki közzéteheti. A spamek elkerülése és a visszaigazoló e-mailek kezelése érdekében érdemes az internetes vásárlásra külön e-mailcímet létrehozni és használni. Egyébként az online webáruházaknak rendelkezniük kell telefonos ügyfélszolgálattal is, amely a vásárlók panaszainak megoldásával foglalkozik. Győződjön meg arról, hogy telefonon el tudja-e érni szükség esetén a webáruházat üzemeltetőt.

3. Webshopos rendelés előtt legyünk körültekintőek!

Ne ugorjuk át a webshop vásárlási feltételeken (általános szerződési feltételek=ÁSZF), mivel az fontos információkat tartalmaz az online vásárlás folyamatáról! Célszerű ezen tájékoztatót lementeni vagy kinyomtatni a későbbi bizonyítási nehézségek elkerülése érdekében. A webshopoknak kötelező Adatvédelmi nyilatkozatot is közzétenni honlapjukon, hogy a személyes adatok feldolgozása során a törvényi előírások betartásáról gondoskodnak, illetve garantálják a vásárlók magánszférájának védelmét. Továbbá a webshop vásárlási feltételeinek kötelezően tartalmaznia kell egy tájékoztatót a fogyasztó kellékszavatosságra, termékszavatosságra, illetve jótállásra vonatkozó jogairól. Jó tanács, ha a webshopból egy kisebb értékű terméket rendelünk így meggyőződhetünk arról, hogy a forgalmazó a megadott határidőn belül leszállítja-e az árut, a termék megfelelő minőségű-e, számlát állít-e ki, valamint magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót mellékel-e részünkre.

Mielőtt bármire is ráklikkel, nézze meg, mit is pipált ki előtte, milyen nyilatkozatokat tett esetleg „tudta nélkül”.

Az online vásárlások távollevők között létrejött szerződéseknek minősülnek, ezért ajánlott minden esetben tüzetesen átolvasni a webshop vásárlási feltételeket, mivel az online szerződésekhez is ugyanazok a jogkövetkezmények fűződnek, mint a hagyományos úton létrejött megállapodásokhoz!

Forrás: drreti.hu